Ötletek macskatartáshoz!

Háziállat, macska, macskák tartása Ezt a blogot azért hoztam létre, mert amikor macskát vásároltam, nem találtam seholsem olyan leírást hasznos ötletet, ami a segítségemre lenne a macska tartásához! Ezen az oldalon hasznös ötletek találhatsz házikedvenceid, de főleg a macskák tartásához! Várom az észrevételeket, kérdéseket, tippeket, tanácsokat a kommentekbe!

Kyra

Friss topikok

  • Krisztofóró86: A blog írójának: Mi is a bl.e dog-ba jártunk Pécsett, nagyon sokáig. Tizen éven keresztül két mac... (2016.07.12. 13:31) Saját tapasztalataim az ivartalanítással kapcsolatban!
  • Szayan: Én arra lennék kíváncsi, mik a gazdi teendői ivartalanítás után. (lány cica). Mert arról ezrével t... (2014.07.26. 19:43) Macska ivartalanítása
  • Aquamarine Dolls Ragdolls: A mi cicánk is imádja a kaparófát, mondjuk időnként megkezdi a kanapét is, de szerencsére ezt csak... (2013.09.04. 14:55) Macskajátékok, kaparófa
  • macskakazuton: A macskánk védelme érdekében mi az utcánkba sárga alapon macska sziluettet tartalmazó táblát raktu... (2012.07.26. 22:52) Hogyan tartsunk megfelelően macskát!
  • Béla13: Adelajda - nem, simán ki is lehet engedni. de számíts arra, hogy ha te bent vagy, akkor ő is be ak... (2012.02.16. 15:06) Sziámi macskafajta bemutatása

Macska ivartalanítása

2008.01.22. 14:04 | macskatartas | 7 komment

MIÉRT CÉLSZERŰ IVARTALANÍTTATNI A MACSKÁT?

Kétszeres élettartam

Az ivartalanított macskák várható élettartama 14-18 év. A nem ivartalanítatlanoké 6-10 év.

-Az ivartalanított macska kevésbé hajlamos az elkóborlásra, így csökken a kockázata annak, hogy elüti egy autó, vagy hogy a hosszabb-rövidebb távollét alatt jelentősen lesoványodik, legyengül, esetleg elkap fertőző vírusos betegségeket, férgességet, bolhát, stb.)

-Sokkal ritkábbak a harcban szerzett sérülések, harapás, karmolás

-Méhgyulladás és a nemi szervek daganatai kialakulásának az esélye gyakorlatilag megszűnik.

-A kandúrok ivarérés előtti kasztrálása csökkenti a prosztata megbetegedések és a hererák veszélyét.

-A hormonjaitól űzött kandúr sokat csavarog, közben súlyos, gyakran végzetes balesetek érik. -A kasztrálás hatására leszokik a csavargásról.

-A nőstények ivartalanítása az első tüzelés előtt jelentősen csökkenti az emlőrák veszélyét. Ha az ivartalanításra az első tüzelés után kerül sor, az emlőrák kockázata ötszázszor

-A nem ivartalanított, idősebb nőstényeknél gyakori a gennyes méhgyulladás, amely túl sokszor végződik az állat pusztulásával

-Az ellés során komplikációk merülhetnek fel (pl. a császármetszés szükségessége), ha ezt időben nem ismerik fel, a nőstény el is pusztulhat.

-A FeLV, FIV vírusait a párzó macskák egymásnak könnyen átadhatják, így terjesztve a betegséget társaikra és utódaikra.

Viselkedés megváltozása:

A nem ivartalanított kandúrok és az ivarzó nőstények erős szagú vizelettel jelölik meg a területüket. Ez a szokás, ivartalanítás után sok egyednél teljesen megszűnik, a vizelet kellemetlen szaga enyhül, részben vagy teljesen eltűnik. Az ivartalanított macska jobban kötődik gazdájához, kevésbé foglalkoztatják fajtársai, így sokkal kedvesebb, értékesebb társállattá válhat.

MIKOR IVARTALANÍTTASSUK KEDVENCÜNKET?

Mindkét nemen a legcélszerűbb 6-8 hónapos korban elvégezni a műtétet, amikor az ivarérés még nem következett be. Leggyakrabban akkor kerülnek hozzánk a macskák ivartalanításra, amikor már javában ivarzanak, és gazdájuk annak minden kellemetlenségéből részesül. Kandúroknál gyakorlati tapasztalat, hogy az ivarérés előtt ivartalanított egyedek vizelete szinte soha sem lesz szagos, nem fog jelölgetni, általában kevésbé lesz csavargó, verekedő természetű, mint ivarérés után műtött társai.

MIBŐL ÁLL AZ IVARTALANÍTÁS

Nőstény macskák ivartalanítása

Időszakos sterilizálás, fogamzásgátlás

Ezt nem ajánlanám - bár van olyan állatorvos, aki nem tartja veszélyesnek - tönkreteheti kedvencünk szervezetét, akár rákot is okozhat. Ez komoly. Azért leírom, pár alkalommal alkalmazható.

Hormonális fogamzásgátló kezeléssel érhető el, amelyet meghatározott időnként ismételni kell. Az ivarzás elnyomása és a sterilitás addig tart, amíg a kezelés, utána a macska rendszerint ivarzik, és termékenyülhet is.
A tablettás fogamzásgátlók rendszerint gesztagén (hormon) tartalmú készítmények, általános adagjuk heti 1 tabletta. Meglévő ivarzás elnyomására is alkalmasak, ilyenkor a tünetek mérséklődéséig (kb. 3-4 nap) naponta 1 tablettát kell adni.
Injekciók is léteznek, nagyjából hasonló hatóanyaggal, mint a tabletta, de egy kezelés itt 3-6 hónapos "védettséget" is adhat.

A macska jobban bírja a fogamzásgátlást, mint a kutya, de azért itt is előfordulhat következményként gennyes méhgyulladás, vagy emlődaganat. Ezért, ha végleges az elhatározásunk, hogy nem szeretnénk utódot kedvencünktől, mindenképp a műtéti ivartalanítást válasszuk.

Végleges sterilizálás, ivartalanítás

Ez a legjobb döntés Önnek és a cicának is.

Ez egy sebészeti beavatkozás, ahol mély altatás mellett a hasüregből eltávolítják a nőstény macska petefészkeit, és gyakran a méhet is. Legjobb, ha akkor van ivartalanítva, amikor a macska nem ivarzik, mert ilyenkor a nemi hormonok szintjei alacsonyak, és a hormontermelő szerv, a petefészek eltávolításával nem lesz nagy hormonális változás. Ezzel ellentétben viszont, ha épp tüzel az állat, vagy vemhes, az aktuálisan magas hormonszintek műtét után hirtelen nullára csökkennek, ami növeli a vizeletcsöpögés, mint szövődmény esélyét. Maga a műtét rutin beavatkozás egy állatorvos részére, nem bonyolult, kicsi a kockázata. A hasfalsebet varratokkal zárják le, erre műtét után kap a macska egy kötést, amely legalább 1 hétig rajta kell, hogy legyen. Ezen kívül fájdalomcsillapításra 1-2 napig kaphat fájdalomcsillapító tablettákat is (pl. napi 2x1/4 algopyrin). Varratszedés a műtét után kb. 10 nap múlva esedékes.

Kandúrok ivartalanítása

Itt csak végleges, sebészi ivartalanítás jöhet szóba, amely a herék eltávolításából áll. Itt is narkózisban, altatásban végzik a műtétet, bármilyen egyszerű is, mivel a fájdalmat és stresszt csak így lehet kiküszöbölni. A sebet nem minden esetben varrják, utókezelést gyakorlatilag nem igényel.

MILYEN PROBLÉMÁK JELENTKEZHETNEK IVARTALANÍTÁS UTÁN?

Az ivartalanított macskáknál megnő az elhízás kockázata

Ivartalanítás után a macskák hajlamosak többet enni, és kevesebbet mozogni. Energiaigényük kb. 30%-kal csökken. Az elhízás szempontjából a legkritikusabb időszak a műtét utáni első két hónap.

Ha a táplálék nem igazodik az ivartalanítás utáni állapothoz, egy 4kg-os macska könnyen felszedhet 2kg-ot is két hónap alatt, ami egy 60kg-os ember esetében 30kg súlynövekedést jelent. A súlyfelesleget növeli az étel magas zsírtartalma, valamint a napi egyszerinél gyakoribb etetés, és főleg a nassolás. A kóros, egészséget is veszélyeztető mértékű elhízás főleg idősebb korban alakul ki.

Az elhízás kockázata magasabb kandúrok esetében

Az önkéntes takarmányfelvétel ivartalanított kandúrokban 26%-kal, nőstényekben 18%-kal nő. Az elhízás mértéke herélt kandúrokban a zsírfelhalmozódás ideje alatt kétszer annyi, mint műtött nőstények esetében.

Az elhízás következményei

- cukorbetegség

- májelzsírosodás, májbetegségek

- bélsárrekedés

- szív és érrendszeri problémák

- korai ízületi problémák

A bejegyzés trackback címe:

https://macskatartas.blog.hu/api/trackback/id/tr63307202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nóra smith 2008.01.23. 07:34:13

AZ ÉN MACSKÁM 19ÉVET ÉLT MÉGSEM VOLT IVARTALANITVA ,SŐT SÉRVE IS VOLT.ÉS MINDIG HAZAJÖTT.AZ ÁLLÍTÁSOD HAMIS

macskatartas 2008.01.23. 12:45:53

"kevésbé hajlamos az elkóborlásra" , ez azt jelenti, hogy kisebb az esélye annak, hogy elkóborol, és nem azt állítottuk, hogy nem jön haza. Azt sem állítottuk, hogy CSAK 6-10 évet fog élni, ez egy várható élettartamot mutat. Ezek után is azt gondolom, hogy az állításom helyes!Azért kösz az észrevételt.
Üdv: a szerkesztők

Morgan le Fay 2008.01.23. 22:28:27

A nemvárt "gyermekáldás" elkerülése végett abszolút ajánlott az ivartalanítás és a kandúr is nyugodtabb, ha nem "kell" spriccelnie úton-útfélen.
Az ember élete is egyszerűbb, ha nem kell attól félni, hogy a lánymacska teherbe eshet. A fogamzásgátlás gyakran még az embereknek sem megy, nemhogy a macskáknak:)

Seidner Júlia 2008.03.11. 13:33:04

A kandurkámat kb hét évvel ezelőtt ivartalaníttatuk. Nem is volt semmi gond, lakásban lakik, volt egy kishuga, aki szegény tavaly meghalt. Néha az ő hátára mászott és párzó mozdulatokat tett, egy barátnőm azt mondta, ilyenkor a dominanciáját hozza mindenki tudomására. Mostanában felvett egy olyan szokást, hogy a mellkasomra ugrik, tapossa a nyakamat karomat és párzó mozdulatoka végez hosszú percekig. Nem tudom elterelni a figyelmét , nagyon elszánt. Mi van ilyenkor a cicával? Régi emlékek vagy mi a szösz.? Nem karmol, nem harap, csak úgy csinál mintha. Mondogatom neki, az anyád vagyok nem szégyelled magad? Egyébként imádom.
Mi lehet ez? Légyszi válaszolj ha van valmi ötleted!

Évi 2008.05.04. 20:29:57

Sziasztok! Nekem az lenne a kérdésem hogy egy nöstény macska ivartalanítása mennyibe kerül? Köszi

Fashionistas 2009.02.23. 20:31:25

Az lenne a kérdésem hogy ha egy nőstény macska ivartalanitva volt és a műtét után 2 héttel véres genny csöpög picit belőle és a macskának sincs jó kedve az mitől lehet.?
Válaszokat a TheilE@fhb.hu cimre várom. Köszönöm.
ERA

Szayan 2014.07.26. 19:43:30

Én arra lennék kíváncsi, mik a gazdi teendői ivartalanítás után. (lány cica). Mert arról ezrével találok cikket, miért kell ivartalanítani, de ez nálam nem kérdés, annyira nem, hogy szívem szerint örökre börtönbe zárnám azt aki nem ivartalaníttatja a kedvencét. A tenyésztés a tenyésztő dolga...
De mit kell tenni ivartalanítás után? Gallérról megoszlanak a vélemények. Kis ruha? (ugyanis nem egyedüli cica, nem csak ő szedheti ki a varratokat, hanem a társa is...) Mennyire szabad ugrálnia? Kanapé, ágy magassága még oké? A fiút engedtem műtét után az ágyra jönni, mert ott szeret lenni, de ő fiú, sokkal kisebb műtét, még varratszedés sincs.
Címkék: cica macska háziállat
süti beállítások módosítása