Ötletek macskatartáshoz!

Háziállat, macska, macskák tartása Ezt a blogot azért hoztam létre, mert amikor macskát vásároltam, nem találtam seholsem olyan leírást hasznos ötletet, ami a segítségemre lenne a macska tartásához! Ezen az oldalon hasznös ötletek találhatsz házikedvenceid, de főleg a macskák tartásához! Várom az észrevételeket, kérdéseket, tippeket, tanácsokat a kommentekbe!

Kyra

Friss topikok

  • Krisztofóró86: A blog írójának: Mi is a bl.e dog-ba jártunk Pécsett, nagyon sokáig. Tizen éven keresztül két mac... (2016.07.12. 13:31) Saját tapasztalataim az ivartalanítással kapcsolatban!
  • Szayan: Én arra lennék kíváncsi, mik a gazdi teendői ivartalanítás után. (lány cica). Mert arról ezrével t... (2014.07.26. 19:43) Macska ivartalanítása
  • Aquamarine Dolls Ragdolls: A mi cicánk is imádja a kaparófát, mondjuk időnként megkezdi a kanapét is, de szerencsére ezt csak... (2013.09.04. 14:55) Macskajátékok, kaparófa
  • macskakazuton: A macskánk védelme érdekében mi az utcánkba sárga alapon macska sziluettet tartalmazó táblát raktu... (2012.07.26. 22:52) Hogyan tartsunk megfelelően macskát!
  • Béla13: Adelajda - nem, simán ki is lehet engedni. de számíts arra, hogy ha te bent vagy, akkor ő is be ak... (2012.02.16. 15:06) Sziámi macskafajta bemutatása

Saját tapasztalataim az ivartalanítással kapcsolatban!

2008.01.27. 21:30 | macskatartas | 5 komment

Az én cicámat, Kyrát 2007. novemberében ivartalanítattuk. Ő akkor volt 10 hónapos. Az állatorvos azt ajánlotta, hogy még 1 éves kora előtt mindenképpen végeztessük el az ivartalanítást. Ez nem azt jelenti, hogy 1 évesnél idősebb cicát ne lehetne ivartalanítani, csak kisebb korban kevesebbet szenvednek.

Amikor az ivartalanítás mellett döntöttünk, eszembe jutott egy szöveg, amit valamilyen újságban olvastam A tartalma az volt, hogy a cicának, ha lány, az ivartalanítás előtt mindenképpen kell, hogy egyszer kiscicái szülessenek. Megijedtem, ugyan is erre nekünk nem volt lehetőségünk, mert panellakásban élünk. Gyorsan elkezdte az Interneten keresgélni. Nagyon sok állatorvosnak írtam levelet, megkérdeztem a mi állatorvosunkat is. A válaszuk egyértelműen az volt, hogy ez csak egy tévhit, mende-monda. NEM KELL, HOGY A CICA SZÜLJÖN IVARTALANÍTÁS ELÖTT!!!!!

A fiú cicák, kandúrok ivartalanítása nem olyan bonyolult, mint a nőstényeké. A kandúroknak legtöbb esetben sem utókezelésre, sem kötözésre nem lesz szüksége. A nőstény cicáknál ez kicsit bonyolultabb folyamat. 

A nőstény és kandúr cicákra egyaránt vonatkozó teendők:

Fontos, hogy olyan napra, napokra tegyük a műtétet, amikor egész nap ráérünk a műtét után cicánkkal foglakozni.

A cicának az ivartalanítás napja előtt 24 órával nem szabad enni és inni adni. Azért néhány szem jutalomfalat és néhány korty víz nem fogja veszélyeztetni a műtétet.

A műtéthez szükséges a cicák elaltatása. Fontos, hogy amikor a cicánkat elaltatják, ott legyünk vele, érezze, hogy nem hagyjuk magára. Ez nagyon megnyugtatja őket.

Ha a műtét után megyünk érte, vigyünk magunkkal szállítóbokszot, takarót vagy valamit, amibe haza tudjuk vinni. Fontos a takaró, mert altatás után kicsit ki vannak hűlve.

A kandúrok ivartalanításáról sajnos többet nem tudok, mert nekem nőstény cicám van. 

A nőstény cicákkal kapcsolatos teendők:

A műtét után nagyon fontos, hogy vigyünk magunkkal takarót, mert elég nagy területet borotválnak le a cica pociján.

Amikor bementünk Kyrával a rendelőbe, nagyon félt, sajnos már ismerte a doki bácsit. Elég virgonc cica, úgyhogy nagyon nehezen tudták neki beadni az altatót. Két dokinak kellett lefogni. Megkapta a nyugtatót és kb 1-2 perc múlva szépen beleszenderedett az ölünkbe. Miután elaludt, a doki bácsi elvitte megműteni. Majdnem megszakadt a szívem, hogy ott kell hagynom. De tudtam, hogy nagyon jó kezekben van. Pécs egyik legjobb állatorvosai kezében volt. Azt mondták, hogy kb 45 perc múlva mehetünk érte.

A 45 percből 1 óra 15 perc lett, mert a doki szerint picit duci. Hát igen jól van tartva. Aztán kiderült, hogy annyira nem vészes a dolog, csak a bőre alatt kicsit nagyobb volt a zsírréteg a vártnál.

Kihozták a kiscicánkat. Olyan esetlen volt szegényke. Még nem ébredt fel az altatásból, mikor kihozták. A vizsgálóasztalon kezdte el észlelni a körülötte lévő világot.

Megkaptuk az utasításokat:

- Inni és enni csak akkor kaphat ha már teljesen magánál van, saját lában tud járni, anélkül, hogy imbolyogna.

- Azt mondta a doki, hogy elég csúnya lesz, amikor el kezd ébredezni. Dülöngélni, esni - kelni fog.

- Egy pár nap múlva kellett visszavinnünk ellenőrzésre és oltásra.

Kapott a pocijára egy tapaszt, ami bőrragasztóval volt hozzá tapasztva. A varratokat azt mondták, hogy 10 nap után szedik ki és jó ah addig rajtat marad a kötés. Ezt sajnos néhány cica nem viseli el és kell a nyakára gallért rakni, hogy ne tudja rágni a varratot. Szerencsére Kyra nem rágta a varratot és a kötést sem. Nagyon okosan viselkedett.

Kb este 7 körül értünk vele haza. Még nagyon bágyadt volt, lógott a kis nyelve, nem tudta visszahúzni. Nem árt kicsit nedvesíteni a nyelvét, nehogy kiszáradjon. A szemét pislogtatni kell, mert ő maga nem tudja elvégezni. Azt mondta a doki, hogy az ébredés eltarthat 1 – másfél napig is. Ennek ellenére a mi kis cicánk már másnap reggel lábra állt, bár dülöngélve és hosszabb ideig csak segítséggel tudott megállni. Az egész napot még végig pihente, de már teljesen magánál volt.

Fontos, hogy ébren maradjunk a cicával, mert nem szabad hagyni, hogy lábra álljon addig, amíg nincs magánál.

Még pár napig kába volt, de már mászkált, játszott, csak egy kicsit (nagyon J ), lassabban.

 

A műtét kisebb fájdalmai kivételével semmilyen fájdalommal nem járt a gyógyulás.

A műtét után Kyra sokkal nyugodtabb lett, de ugyanolyan játékos maradt, mint a műtét előtt. Kicsit lustább lett, többet alszik, és többet eszik (csak egy kicsivel).

Jó ötlet, ha a műtét után egy pár hónapig diétás, light ételeket kap a cica. Több konzerv ételt és kevesebb száraz tápot. A konzerv ételekben több a víz, könnyebben megemésztik, kevésbé hizlal.

Nem árt vitaminokat adni a cicáknak, hogy a műtét után könnyebben helyre jöjjön a szervezetük. Kyra ezeket a vitaminokat kapta: SANAL SEAWEED – B1, B2, B6, B12 vitamin tartalmaz, alga kivonatot tartalmaz, fényesíti a szőrzetet; SANAL VITAMINS – teljes értékű vitamin.

Én úgy gondolom mindenképpen jól tettük, hogy ivartalanítattuk Kyrát. Kyra műtétjét Pécsett, a Blue Dog állatklinikán végezték el (Tesco melletti utcában található). Csak ide hordjuk Kyrát, mert itt olyan ellátást kap, amilyet csak nagyon kevés állatorvos tud megadni. Nem csak állatorvosok, akik futószalagon gyógyítják az állatokat, hanem tényleg törődnek az állatoddal!! Megtesznek mindent azért, hogy meggyógyítsák kedvenceinket. Tiszta váróterem, tiszta, steril vizsgáló. Megtalálható náluk az összes berendezés, ami az állatok gyógyításához kell.

Kevésbé vágyakozik azóta a szabadba, kevesebbet ül az ablakba. Megnyugodott, nem tüzel, nem érzi, hogy neki kiscicákat kellene szülnie. Azt hiszem egy panelcicának, de akár egy kerti cicának ez a legjobb megoldás.

A bejegyzés trackback címe:

https://macskatartas.blog.hu/api/trackback/id/tr55314026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blueannie 2011.01.18. 09:59:09

most tévedtem ide... vicces véletlen,hogy az én cicám is ilyen gyönyörű fekete és ő is kira (teljes nevén kirara,de mikor hogy hívjukl :) tegnap ivartalaníttattuk a kiscicát,épp lábadozik,de már pörög a lakásban :) üdv a névrokonnak!

Milagros 13 2013.01.16. 19:50:37

Sziasztok!Megosztanám veletek az én kiscicalányom ivartalanításának történetét.A neve Pixie,és nagyon-nagyon eleven,igazi kis rosszcsont!Minden oltást megkapott,amire szüksége van.Kertes házban lakunk,ebből adódóan már az utolsó oltást követően(kb.3 hónapos korától)kijárt felfedezni a világot.Hamar országos pajtira tett szert ,a szomszédban lakó 1 éves kandúr (Büszke)személyében.Naponta többször bírkóztak egymással,és együtt menekültek az utcát rettegésben tartó 3 éves kandúr Sanci elől..Az állatorvos nem javasolta a túl korai ivartalanítást,mivel még nem fejlett ki teljesen.Azt mondta,ha kibírjuk az első tüzelés okozta nehézségeket(nem alvás,szívszaggató nyafogás,nem evés,folyamatos dörgölőzés a földhöz,ill.bútorokhoz)akkor utána megejtjük a beavatkozást.Újév első napján tapasztaltam meg ezeket a tüneteket élesben!Nem akart enni,nem játszott,percenként rohant a bejárati ajtóhoz,és sírt...Első éjjel kiment este 10 körül,majd hajnali 2-kor tért haza.Evett egy keveset,majd elaludt,mivel fáradt volt.Másnap ugyanez,csak szinte fél éjszaka nem aludtam,mivel nem mertem kiengedni,nehogy valami ismeretlen urat felszedjen,és jöjjönek az utódok...Hát meg kell mondjam eléggé kétségbe voltam esve,mert nagyon sajnáltam Őt,no meg persze magamat is,mert arra gondoltam nem bírom elnézni ezt akár 3 hétig...Gyorsan felhívtam a Dokit,remélvén mond valami okosat...Hát azt javasolta zárjam be Pixie-t,és ha ragaszkodom hozzá,akkor megműti pár nap múlva,de Ő nem ajánlja.A tüzeléskor nagyobb a rizikó,a cicus vérzékenyebb,több idő a műtét stb.Mivel ennek nem akartam kitenni Pixie-t,a kivárás mellett tettem le a voksot.És milyen jól tettem!4 nap után elmúlt a tüzelés!Szinte el se hittem,hogy ilyen gyorsan vége...Viszont arra gondoltam,hogy valamelyik estéje jól sikerült Pixie-kének,és összejött az első éjszakája,talán ezért nyugodott meg.Ismét hívtam Dokit:mikor tudja megműteni a cicust?Mondta 5 nap múlva este 7-re vigyem.Aznap reggel 10 után semmi étel semmi ital!Csórikám,hát nagyon nem értette,miért nem kaphat enni...Inkább lefeküdt aludni,és este 6-ig fel se kelt.Amikor megérkeztünk a rendelőbe,már sejtette,hogy valami nem stimmel.Remegett,karmolt,sírt amikor meglátta a Dokit.Az ölembe vettem,nyugtatgattam.A Doki elmondta,hogy kis rizikó van az altatás miatt,de hát ezt minden műtét előtt elmondják az orvosok.Megkapta a szurit,elköszöntünk tőle,és mondtuk neki,hogy egy óra múlva jövünk,és hogy ne féljen,mert jó kezekbe van.Ezután a Doki,és az Asszisztense egy steril műtőbe vitték Pixie-t,ahova mi természetesen nem mehettünk be...Soha nem telt még ilyen lassan el egy óra.8 körül végzett a Doki.Kis drágám már ébredezett,de még nagyon kába volt.Főleg az zavarta,hogy a nyelve el volt zsibbadva,folyamatosan dugdosta kifele.Kapott nyakgallért,de sejtettem,hogy nem lesz rajta sokáig.A sebe Betadinnal le volt kenve.A cicák nem tudnak pislogni a műtét után,ezért a gazdinak kell a cicus szemét pislogtatni.Pixie-kénél ez ment magától.Nagyon fontos,hogy melegben legyen a cicus,mindenképpen alacsony helyen aludjon(kizárva a leesés veszélyét),és még teljesen nem éber

Milagros 13 2013.01.16. 20:33:03

tilos enni,vagy inni adni neki,mivel félrenyelhet.Pixie-t hazaérve lefektettük egy plédre a konvektor mellé.Másodpercenként kelt fel,és mászkált fel-alá a szobában.A legjobban még mindig az zavarta,hogy nem "működik" a nyelve.Óránként vizes vattával törölgettük a száját.Nem találta a helyét szegénykém,de nem sírt.El akart bújni,tehát nagyon fontos olyan szobába tenni a cicust,ahol nincs esély arra,hogy elbújjon,beszoruljon,leessen stb.Nem tudott aludni,zavarta a gallér de nagyon!Nem bírtam már nézni a szenvedését,levettem a gallért,és pamutharisnyából csináltam neki ruhát.Amikor ráadtam volt sírás,de aztán megnyugodott.Aludni még így sem tudott,csak bóbiskolt.Aztán felkelt sétált a szobába,majd hányt egy keveset.Egyszer csak eldőlt az ágyon,és elaludt.Jól betakargattam nehogy megfázzon!Hajnali 5-ig voltam fent vele,nem mertem elaludni.Többször bepisilt.Másnap reggel már nem volt kába,de nem akart enni.Gondoltam majd jelez valahogy,ha éhes a pocakja...Ezen a napon már jóval többet aludt.nagyon gyenge volt,de kitámolygott az alomba pisilni.A Doki mondta,ha fájdalma van Pixie-nek,akkor egy negyed Algopyrin-t adhatok neki.Soha többet nem próbálom ki!Egy negyed Algopyrint összetörtem,majd elkevertem tejszínhabbal.Nem akarta megenni,így egy picit rákentem a szájpadlására.Szegény kiköpte azonnal,majd még vagy 2 percig folyt a nyála egyhuzamban.Neki nem jött be ez a módszer.Naponta 3-szor kellett Betadinnal fertőtleníteni a sebet.Sajnos az ideiglenes harisnyaruha beleragadt a sebbe,ez egy kicsit megnehezítette a dolgot.Már késő délután volt,amikor megpróbáltam megetetni.A tenyerembe tettem a konzerves eledeléből,amit szép lassan elkezdett eszegetni.Viszont inni nem akart...KIskorában sem ivott sokáig,ezért vettem cumisüveget.Most is ezt vetettem be,és sikerrel.Nem sokat,de belediktáltam a tejecskét.Ezen a napon már sokkal nyugodtabban aludt,igaz nem egyedül,hanem a Tesómmal.Szerdán műtötték,pénteken már szinte hihetetlen módon jól volt.Nagyon sokat evett(magától!),ivott,csak a harisnyaruha zavarta,mert nem tudott olyan gyorsan haladni...A nap nagy részét átaludta.Az esti Betadinne-s kezelést ezen a napon se preferálta.Este már a saját helyén aludt,a konvektor mellett a parkettán.Szombaton,mint aki nem is egy műtéten van túl,úgy viselkedett.Az első széklettel is meglepett.... Estefele lemostuk a sebet Betadinnel,és szerencsére le tudtuk vágni róla a harisnyarucit,mert akkor már nem volt beleragadva a sebbe.Ettől az estétől kezdve csak estére kötöttük be a sebét.Vasárnap reggel nem találtam a szokott helyein.....Hát éjjel valamikor felugrott a konyhaszékre,és ott szundított.Féltem,hogy kiszakad a varrat,ha megrántja a sebet,de szerencsére semmi ilyen nem történt.Ezen a napon is főleg aludt...Hétfőn már abszolút semmi baja nem volt,sőt!Már játszott a labdájával,bedobálta a kádba a fogkeféket,erősítette a körmeit a kanapén,szóval visszatért az igazi Pixie!Ma kellett visszavinnem varratszedésre.Ki is vette a Doki,és mondta,hogy minden rendben!Még 2 napig kell napi 3-szor Betadinnel lekenni a sebet,aztán hétvégén már kimehet az udvarra is.Már most menne,mert hiányzik neki a pajtija.Nagyon örülök,hogy ilyen hamar túlesett ezen a traumán,és újra a régi!Az etetésre kell most odafigyelnem,mert egyre többet eszik mostanság.Sokkal jobban szereti a száraz eledelt,mint a konzervet,de ez nem jó,mert húgykövet,és fogkövet eredményez.Vettünk neki ivartalanított cicusok számára kifejlesztett szárazeledelt.Ez mindig elérhető számára,de napi 4-szer konzervet is kap.No meg persze vitaminokat,alacsony kalóriatartalmú jutalomfalatot,és sok-sok szeretetet!

Milagros 13 2013.01.16. 20:35:39

Ha valaki egy lelkiismeretes állatorvost keres,aki tényleg törődik a kedvenceinkkel,és nem futószalagon tolja az állatokat,akkor én teljes szívből ajánlom Dr.Pálinkó Attilát!

Krisztofóró86 2016.07.12. 13:31:49

A blog írójának:

Mi is a bl.e dog-ba jártunk Pécsett, nagyon sokáig. Tizen éven keresztül két macskánkkal is. Én eljöttem tőlük, mert nem voltam megelégedve a munkájukkal. Az idős 14 éves cicámnál nem végeztek el alapvető vizsgálatokat, csak mert drága. A figyelmemet sem hívták fel arra, hogy ezek a vizsgálatok fontosak lennének!! Ezzel viszont meghosszabbíthattuk volna az életét, és nagyon sok szenvedéstől megóvhattuk volna. Így az sem tűnt fel nekik, hogy miért iszik nagyon sok folyadékot, mint később egy másik orvosnál kiderült, azért mert cukorbeteg lett. De ez egy alap tünet, amit észre kellett volna venniük. Egyszerűen nem foglalkoztak vele, elintézték annyival, hogy már idős a cicus!!
A másik orvos gárda, akik nagyon sokat megtettek a cicámért, a Szigeti úton vannak. Őket csak ajánlani tudom. Viszont a kék kutyába semmi pénzért nem mennék vissza, és nem is ajánlom. Sajnálom, nekem ez a tapasztalatom.
Címkék: cica macska háziállat
süti beállítások módosítása