Ötletek macskatartáshoz!

Háziállat, macska, macskák tartása Ezt a blogot azért hoztam létre, mert amikor macskát vásároltam, nem találtam seholsem olyan leírást hasznos ötletet, ami a segítségemre lenne a macska tartásához! Ezen az oldalon hasznös ötletek találhatsz házikedvenceid, de főleg a macskák tartásához! Várom az észrevételeket, kérdéseket, tippeket, tanácsokat a kommentekbe!

Kyra

Friss topikok

  • Krisztofóró86: A blog írójának: Mi is a bl.e dog-ba jártunk Pécsett, nagyon sokáig. Tizen éven keresztül két mac... (2016.07.12. 13:31) Saját tapasztalataim az ivartalanítással kapcsolatban!
  • Szayan: Én arra lennék kíváncsi, mik a gazdi teendői ivartalanítás után. (lány cica). Mert arról ezrével t... (2014.07.26. 19:43) Macska ivartalanítása
  • Aquamarine Dolls Ragdolls: A mi cicánk is imádja a kaparófát, mondjuk időnként megkezdi a kanapét is, de szerencsére ezt csak... (2013.09.04. 14:55) Macskajátékok, kaparófa
  • macskakazuton: A macskánk védelme érdekében mi az utcánkba sárga alapon macska sziluettet tartalmazó táblát raktu... (2012.07.26. 22:52) Hogyan tartsunk megfelelően macskát!
  • Béla13: Adelajda - nem, simán ki is lehet engedni. de számíts arra, hogy ha te bent vagy, akkor ő is be ak... (2012.02.16. 15:06) Sziámi macskafajta bemutatása

Macskajátékok, kaparófa

2008.02.13. 21:50 | macskatartas | 4 komment

KAPARÓFA:

A kaparófa nagyon hasznos egy olyan cica életében, aki nem mehet ki a szabadba, nem tombolhatja ki magát az udvaron.

Ha van a cicának kaparófája nem élesíti a karmait a székeken, ágyon, kanapén, bútorok. Olyan anyaggal van bevonva, ami pont jó a cica körmének élesítésére, ezt a cica is érezni fogja és többet nem nyúl az egyéb bútorokhoz.

Létezik kisebb nagyobb méretű kaparófa, de mindegyik ugyan azt a célt szolgálja. A nagyobbakon a cica jobban el tudja magát foglalni, több mindennel tud játszani, csak sajnos ezek kicsit drágábbak. De ha van a közelben egy használtbútor kereskedés, ott sokkal olcsóbban meg lehet kapni. A Kyrának mi egy elég nagy kaparófát vettünk, inkább játszóházra hasonlít. Az eredeti ára 40.000 Ft lett volna. De egy használtbútor kereskedésben sikerült megvennünk 10.000 Ft-ért. Szerintem megéri utána nézni. Amúgy semmi baja nem volt, új lehetett, csak valakinek nem kellett, azért adta be.

A cicák szeretnek a kaparófán pihenni, aludni. Biztonságban érzik rajt magukat, mert tudják, az csak az övüké, senki másé. Fontos, hogy a cicának legyen egy helye, amit a magáénak érezhet.

Ha több cica van és elfér a lakásban, érdemes minimum kettőt venni.

Vannak olyan kaparófák, amin található egy odú is. Azok a legjobbak. Szeretnek elrejtőzni benne.

Néhány kép a kaparófa fajtákról:

Címkék: cica macska háziállat

Saját tapasztalataim az ivartalanítással kapcsolatban!

2008.01.27. 21:30 | macskatartas | 5 komment

Az én cicámat, Kyrát 2007. novemberében ivartalanítattuk. Ő akkor volt 10 hónapos. Az állatorvos azt ajánlotta, hogy még 1 éves kora előtt mindenképpen végeztessük el az ivartalanítást. Ez nem azt jelenti, hogy 1 évesnél idősebb cicát ne lehetne ivartalanítani, csak kisebb korban kevesebbet szenvednek.

Amikor az ivartalanítás mellett döntöttünk, eszembe jutott egy szöveg, amit valamilyen újságban olvastam A tartalma az volt, hogy a cicának, ha lány, az ivartalanítás előtt mindenképpen kell, hogy egyszer kiscicái szülessenek. Megijedtem, ugyan is erre nekünk nem volt lehetőségünk, mert panellakásban élünk. Gyorsan elkezdte az Interneten keresgélni. Nagyon sok állatorvosnak írtam levelet, megkérdeztem a mi állatorvosunkat is. A válaszuk egyértelműen az volt, hogy ez csak egy tévhit, mende-monda. NEM KELL, HOGY A CICA SZÜLJÖN IVARTALANÍTÁS ELÖTT!!!!!

A fiú cicák, kandúrok ivartalanítása nem olyan bonyolult, mint a nőstényeké. A kandúroknak legtöbb esetben sem utókezelésre, sem kötözésre nem lesz szüksége. A nőstény cicáknál ez kicsit bonyolultabb folyamat. 

A nőstény és kandúr cicákra egyaránt vonatkozó teendők:

Fontos, hogy olyan napra, napokra tegyük a műtétet, amikor egész nap ráérünk a műtét után cicánkkal foglakozni.

A cicának az ivartalanítás napja előtt 24 órával nem szabad enni és inni adni. Azért néhány szem jutalomfalat és néhány korty víz nem fogja veszélyeztetni a műtétet.

A műtéthez szükséges a cicák elaltatása. Fontos, hogy amikor a cicánkat elaltatják, ott legyünk vele, érezze, hogy nem hagyjuk magára. Ez nagyon megnyugtatja őket.

Ha a műtét után megyünk érte, vigyünk magunkkal szállítóbokszot, takarót vagy valamit, amibe haza tudjuk vinni. Fontos a takaró, mert altatás után kicsit ki vannak hűlve.

A kandúrok ivartalanításáról sajnos többet nem tudok, mert nekem nőstény cicám van. 

A nőstény cicákkal kapcsolatos teendők:

A műtét után nagyon fontos, hogy vigyünk magunkkal takarót, mert elég nagy területet borotválnak le a cica pociján.

Amikor bementünk Kyrával a rendelőbe, nagyon félt, sajnos már ismerte a doki bácsit. Elég virgonc cica, úgyhogy nagyon nehezen tudták neki beadni az altatót. Két dokinak kellett lefogni. Megkapta a nyugtatót és kb 1-2 perc múlva szépen beleszenderedett az ölünkbe. Miután elaludt, a doki bácsi elvitte megműteni. Majdnem megszakadt a szívem, hogy ott kell hagynom. De tudtam, hogy nagyon jó kezekben van. Pécs egyik legjobb állatorvosai kezében volt. Azt mondták, hogy kb 45 perc múlva mehetünk érte.

A 45 percből 1 óra 15 perc lett, mert a doki szerint picit duci. Hát igen jól van tartva. Aztán kiderült, hogy annyira nem vészes a dolog, csak a bőre alatt kicsit nagyobb volt a zsírréteg a vártnál.

Kihozták a kiscicánkat. Olyan esetlen volt szegényke. Még nem ébredt fel az altatásból, mikor kihozták. A vizsgálóasztalon kezdte el észlelni a körülötte lévő világot.

Megkaptuk az utasításokat:

- Inni és enni csak akkor kaphat ha már teljesen magánál van, saját lában tud járni, anélkül, hogy imbolyogna.

- Azt mondta a doki, hogy elég csúnya lesz, amikor el kezd ébredezni. Dülöngélni, esni - kelni fog.

- Egy pár nap múlva kellett visszavinnünk ellenőrzésre és oltásra.

Kapott a pocijára egy tapaszt, ami bőrragasztóval volt hozzá tapasztva. A varratokat azt mondták, hogy 10 nap után szedik ki és jó ah addig rajtat marad a kötés. Ezt sajnos néhány cica nem viseli el és kell a nyakára gallért rakni, hogy ne tudja rágni a varratot. Szerencsére Kyra nem rágta a varratot és a kötést sem. Nagyon okosan viselkedett.

Kb este 7 körül értünk vele haza. Még nagyon bágyadt volt, lógott a kis nyelve, nem tudta visszahúzni. Nem árt kicsit nedvesíteni a nyelvét, nehogy kiszáradjon. A szemét pislogtatni kell, mert ő maga nem tudja elvégezni. Azt mondta a doki, hogy az ébredés eltarthat 1 – másfél napig is. Ennek ellenére a mi kis cicánk már másnap reggel lábra állt, bár dülöngélve és hosszabb ideig csak segítséggel tudott megállni. Az egész napot még végig pihente, de már teljesen magánál volt.

Fontos, hogy ébren maradjunk a cicával, mert nem szabad hagyni, hogy lábra álljon addig, amíg nincs magánál.

Még pár napig kába volt, de már mászkált, játszott, csak egy kicsit (nagyon J ), lassabban.

 

A műtét kisebb fájdalmai kivételével semmilyen fájdalommal nem járt a gyógyulás.

A műtét után Kyra sokkal nyugodtabb lett, de ugyanolyan játékos maradt, mint a műtét előtt. Kicsit lustább lett, többet alszik, és többet eszik (csak egy kicsivel).

Jó ötlet, ha a műtét után egy pár hónapig diétás, light ételeket kap a cica. Több konzerv ételt és kevesebb száraz tápot. A konzerv ételekben több a víz, könnyebben megemésztik, kevésbé hizlal.

Nem árt vitaminokat adni a cicáknak, hogy a műtét után könnyebben helyre jöjjön a szervezetük. Kyra ezeket a vitaminokat kapta: SANAL SEAWEED – B1, B2, B6, B12 vitamin tartalmaz, alga kivonatot tartalmaz, fényesíti a szőrzetet; SANAL VITAMINS – teljes értékű vitamin.

Én úgy gondolom mindenképpen jól tettük, hogy ivartalanítattuk Kyrát. Kyra műtétjét Pécsett, a Blue Dog állatklinikán végezték el (Tesco melletti utcában található). Csak ide hordjuk Kyrát, mert itt olyan ellátást kap, amilyet csak nagyon kevés állatorvos tud megadni. Nem csak állatorvosok, akik futószalagon gyógyítják az állatokat, hanem tényleg törődnek az állatoddal!! Megtesznek mindent azért, hogy meggyógyítsák kedvenceinket. Tiszta váróterem, tiszta, steril vizsgáló. Megtalálható náluk az összes berendezés, ami az állatok gyógyításához kell.

Kevésbé vágyakozik azóta a szabadba, kevesebbet ül az ablakba. Megnyugodott, nem tüzel, nem érzi, hogy neki kiscicákat kellene szülnie. Azt hiszem egy panelcicának, de akár egy kerti cicának ez a legjobb megoldás.

Címkék: cica macska háziállat

Macska ivartalanítása

2008.01.22. 14:04 | macskatartas | 7 komment

MIÉRT CÉLSZERŰ IVARTALANÍTTATNI A MACSKÁT?

Kétszeres élettartam

Az ivartalanított macskák várható élettartama 14-18 év. A nem ivartalanítatlanoké 6-10 év.

-Az ivartalanított macska kevésbé hajlamos az elkóborlásra, így csökken a kockázata annak, hogy elüti egy autó, vagy hogy a hosszabb-rövidebb távollét alatt jelentősen lesoványodik, legyengül, esetleg elkap fertőző vírusos betegségeket, férgességet, bolhát, stb.)

-Sokkal ritkábbak a harcban szerzett sérülések, harapás, karmolás

-Méhgyulladás és a nemi szervek daganatai kialakulásának az esélye gyakorlatilag megszűnik.

-A kandúrok ivarérés előtti kasztrálása csökkenti a prosztata megbetegedések és a hererák veszélyét.

-A hormonjaitól űzött kandúr sokat csavarog, közben súlyos, gyakran végzetes balesetek érik. -A kasztrálás hatására leszokik a csavargásról.

-A nőstények ivartalanítása az első tüzelés előtt jelentősen csökkenti az emlőrák veszélyét. Ha az ivartalanításra az első tüzelés után kerül sor, az emlőrák kockázata ötszázszor

-A nem ivartalanított, idősebb nőstényeknél gyakori a gennyes méhgyulladás, amely túl sokszor végződik az állat pusztulásával

-Az ellés során komplikációk merülhetnek fel (pl. a császármetszés szükségessége), ha ezt időben nem ismerik fel, a nőstény el is pusztulhat.

-A FeLV, FIV vírusait a párzó macskák egymásnak könnyen átadhatják, így terjesztve a betegséget társaikra és utódaikra.

Viselkedés megváltozása:

A nem ivartalanított kandúrok és az ivarzó nőstények erős szagú vizelettel jelölik meg a területüket. Ez a szokás, ivartalanítás után sok egyednél teljesen megszűnik, a vizelet kellemetlen szaga enyhül, részben vagy teljesen eltűnik. Az ivartalanított macska jobban kötődik gazdájához, kevésbé foglalkoztatják fajtársai, így sokkal kedvesebb, értékesebb társállattá válhat.

MIKOR IVARTALANÍTTASSUK KEDVENCÜNKET?

Mindkét nemen a legcélszerűbb 6-8 hónapos korban elvégezni a műtétet, amikor az ivarérés még nem következett be. Leggyakrabban akkor kerülnek hozzánk a macskák ivartalanításra, amikor már javában ivarzanak, és gazdájuk annak minden kellemetlenségéből részesül. Kandúroknál gyakorlati tapasztalat, hogy az ivarérés előtt ivartalanított egyedek vizelete szinte soha sem lesz szagos, nem fog jelölgetni, általában kevésbé lesz csavargó, verekedő természetű, mint ivarérés után műtött társai.

MIBŐL ÁLL AZ IVARTALANÍTÁS

Nőstény macskák ivartalanítása

Időszakos sterilizálás, fogamzásgátlás

Ezt nem ajánlanám - bár van olyan állatorvos, aki nem tartja veszélyesnek - tönkreteheti kedvencünk szervezetét, akár rákot is okozhat. Ez komoly. Azért leírom, pár alkalommal alkalmazható.

Hormonális fogamzásgátló kezeléssel érhető el, amelyet meghatározott időnként ismételni kell. Az ivarzás elnyomása és a sterilitás addig tart, amíg a kezelés, utána a macska rendszerint ivarzik, és termékenyülhet is.
A tablettás fogamzásgátlók rendszerint gesztagén (hormon) tartalmú készítmények, általános adagjuk heti 1 tabletta. Meglévő ivarzás elnyomására is alkalmasak, ilyenkor a tünetek mérséklődéséig (kb. 3-4 nap) naponta 1 tablettát kell adni.
Injekciók is léteznek, nagyjából hasonló hatóanyaggal, mint a tabletta, de egy kezelés itt 3-6 hónapos "védettséget" is adhat.

A macska jobban bírja a fogamzásgátlást, mint a kutya, de azért itt is előfordulhat következményként gennyes méhgyulladás, vagy emlődaganat. Ezért, ha végleges az elhatározásunk, hogy nem szeretnénk utódot kedvencünktől, mindenképp a műtéti ivartalanítást válasszuk.

Végleges sterilizálás, ivartalanítás

Ez a legjobb döntés Önnek és a cicának is.

Ez egy sebészeti beavatkozás, ahol mély altatás mellett a hasüregből eltávolítják a nőstény macska petefészkeit, és gyakran a méhet is. Legjobb, ha akkor van ivartalanítva, amikor a macska nem ivarzik, mert ilyenkor a nemi hormonok szintjei alacsonyak, és a hormontermelő szerv, a petefészek eltávolításával nem lesz nagy hormonális változás. Ezzel ellentétben viszont, ha épp tüzel az állat, vagy vemhes, az aktuálisan magas hormonszintek műtét után hirtelen nullára csökkennek, ami növeli a vizeletcsöpögés, mint szövődmény esélyét. Maga a műtét rutin beavatkozás egy állatorvos részére, nem bonyolult, kicsi a kockázata. A hasfalsebet varratokkal zárják le, erre műtét után kap a macska egy kötést, amely legalább 1 hétig rajta kell, hogy legyen. Ezen kívül fájdalomcsillapításra 1-2 napig kaphat fájdalomcsillapító tablettákat is (pl. napi 2x1/4 algopyrin). Varratszedés a műtét után kb. 10 nap múlva esedékes.

Kandúrok ivartalanítása

Itt csak végleges, sebészi ivartalanítás jöhet szóba, amely a herék eltávolításából áll. Itt is narkózisban, altatásban végzik a műtétet, bármilyen egyszerű is, mivel a fájdalmat és stresszt csak így lehet kiküszöbölni. A sebet nem minden esetben varrják, utókezelést gyakorlatilag nem igényel.

MILYEN PROBLÉMÁK JELENTKEZHETNEK IVARTALANÍTÁS UTÁN?

Az ivartalanított macskáknál megnő az elhízás kockázata

Ivartalanítás után a macskák hajlamosak többet enni, és kevesebbet mozogni. Energiaigényük kb. 30%-kal csökken. Az elhízás szempontjából a legkritikusabb időszak a műtét utáni első két hónap.

Ha a táplálék nem igazodik az ivartalanítás utáni állapothoz, egy 4kg-os macska könnyen felszedhet 2kg-ot is két hónap alatt, ami egy 60kg-os ember esetében 30kg súlynövekedést jelent. A súlyfelesleget növeli az étel magas zsírtartalma, valamint a napi egyszerinél gyakoribb etetés, és főleg a nassolás. A kóros, egészséget is veszélyeztető mértékű elhízás főleg idősebb korban alakul ki.

Az elhízás kockázata magasabb kandúrok esetében

Az önkéntes takarmányfelvétel ivartalanított kandúrokban 26%-kal, nőstényekben 18%-kal nő. Az elhízás mértéke herélt kandúrokban a zsírfelhalmozódás ideje alatt kétszer annyi, mint műtött nőstények esetében.

Az elhízás következményei

- cukorbetegség

- májelzsírosodás, májbetegségek

- bélsárrekedés

- szív és érrendszeri problémák

- korai ízületi problémák

Címkék: cica macska háziállat

Sziámi macskafajta bemutatása

2008.01.21. 19:39 | macskatartas | 3 komment

Jellem: rendkívül rosszul tűri a magányt, mindenben részt vesz, érdeklődő, hangos, beszédes, követelődző. Könnyen megtanítható apportírozni. 

Testfelépítés: karcsú, kecses testfelépítés, légies csontozat, hosszú fej, farok, lábak és törzs jellemzi a fajtát. Kényeskedve jár, büszkén hordja ékalakú fejét hosszú nyakán. Közepes testméretű, elegáns macska, karcsú és izmos. A test hosszú és hajlékony. Az mellkas és a váll soha nem szélesebb a csipőnél. A lábak  hosszúak és karcsúak., a mancsok kecsesek és  oválisak. Az ostorszerű farok nagyon hosszú és elkeskenyedő.

Fej: a profil enyhén domború. ékalakú koponya. Az ékalak egyenes vonalban vezet az orrtól mindkét oldalon a fülekig. Az orr hosszú és egyenes, a homlok lapos. Hegyes orr, jól fejlett áll, az orrheggyel azonos vonalban..

Fülek: hatalmasak, széles alapúak, hegyesek. 

Szemek: mandulavágásúak, enyhén az orr felé dőlnek, és harmonikusak az ékalakú fejjel.  A szemek közti távolság nem kisebb, mint a szemek szélessége. Színük élénk, mély kék.

Szőrzet: nagyon rövid, fényes, selymes és testhez símuló. Nincs aljszőrzet.

Színváltoztatok: a négy ősi szín: fóka, kék, csokoládé, lila, de még lehetséges vörös, krém, fahéj, valamint ezek cirmos és teknőc változatai. A jegyekben fehér folt nem fordulhat elő. Az idősebb macskáknál a testszín sötétedhet.

Hibák: a túl mélyen ülő, vagy kiálló szemek, kancsalság, bog, vagy megtöretés a farkon, sötét folt a hason, vagy a testen, fehér folt a testvégeken .

Címkék: cica macska háziállat

Mit tegyünk, ha cicánk beteg?

2008.01.20. 20:37 | macskatartas | Szólj hozzá!

Ha a cicádon úgy látod, hogy nem a tőle megszokott módon viselkedik - pl.: sokat alszik, pedig egyébként virgonc; nem eszik; valamelyik testrészét nem engedi simogatni, elhúzódik – fontos, hogy ne ijedj meg. Az állatorvos száma mindig elérhető legyen. Az is fontos, hogy a cicádat mindig egy állatorvoshoz vidd vagy egy állatklinikára, mert csak úgy tudják megfelelően ellátni, ha megvan náluk a cica összes adata, kezelése.

Ha bizonytalan vagy, hogy cicád beteg-e vagy csak kényeskedik, akkor az állatorvost telefonon is fölhívhatod, lehet, hogy így is tud neked tanácsot adni, de a legbiztosabb, ha elviszed hozzá a macskát.

Ha olyan vizsgálatra kerül sor vagy olyan műtétre, amihez el kell altatni a cicust, ne adj neki enni és inni, az altatás előtti 24 órában.

Mindenképpen valamilyen állatszállítóban vidd cicádat az állatorvoshoz. Ez lehet kosár, műanyagszállító boksz, ruha szállítóboksz. Ez azért fontos, mert a rendelőben lehetnek más állatok is, akik megrémiszthetik cicádat. Az is lényeges, hogy télen takard be cicádat, főleg ha panelcica, mert megfázhat, tüdőgyulladást kaphat. A panelcicák nincsenek hozzászokva a hideghez, nem növesztenek téli bundát.

Vigyél magaddal az állatorvoshoz a kedvenc száraztápjából vagy jutalomfalatjából egy keveset, és amikor kijöttök az orvostól, adjál neki belőle, hogy tudja, nagyon ügyesen és bátran viselkedett.

Vannak vitaminok, amik megelőzhetik a betegséget, erősíthetik a cica immunrendszerét. Egyben finomak és jótékonyak is. Én a cicámnak (Kyrának) az alábbi vitaminokat adom: SANAL SEAWEED – B1, B2, B6, B12 vitamin tartalmaz, alga kivonatot tartalmaz; SANAL VITAMINS – teljes értékű vitamin. Az állattenyésztők is ezeket adják tenyészcicáiknak.

Címkék: cica macska háziállat

Maine Coon macskafajta ismertetése

2008.01.20. 20:36 | macskatartas | 1 komment

A továbbiakban egyesével fogom bemutatni a legnépszerűbb, és legismertebb fajtákat. Kezdjük a sort, evvel a nagyon aranyos macsekkal: 

Maine Coon

Testfelépítés: nagy testű, erőt és határozottságot sugárzó, masszív megjelenésű macska, hosszú, izmos testtel és széles mellkassal. A hosszú és jellegzetesen dús szőrzetű. Vastag erős farkát is dús szőrzet borítja. A kerek mancsok nagyok, a lábujjak közt szőrpamacsok találhatók. 

Fej: nagy, masszív felépítésű, szögletes koponya, egyenes körvonalakkal. Pofacsont magas, az orr közepesen hosszú, a pofa négyszögletes és erőteljes.

Fülek: a fülek végén a jellegzetes hiúz-bojtok találhatók. Magasan tűzöttek, nagyok, széles alapúak, a közöttük lévő távolság nem lehet több, mint az egyik fül alapjának szélessége. A fülpamacsok hosszúak, a fülön túlnyúlnak.

Szemek: nagyok, oválisak, egymástól távol helyezkednek el és enyhén mandulavágásúak. A szemszín egységes és a bunda színével harmonizál. 

Szőrzet: a gallérnál, a hason, lágyékon és a hátsó lábaknál, a háton és a nyaknál, fejen rövidebb. A tömött, sűrű, finom és selymes aljszőrzetet durvább fedőszőr borítja. Hatalmas, dús és vízálló bunda fedi a hátat, a lágyékot és a farok felső részét is. A test alsó részét, valamint a hátsólábak belső oldalát csak aljszőrzet borítja. Hosszú gallér kívánatos, de teljesen dús mellény hiánya nem számít hibának.  

Színváltozatok:  a csokoládé, a fahéj és a hígult színek (lila, őzbarna) semmilyen színkombinációban (pl.: cirmos) nem megengedettek, csak úgy, mint a sziámi színek. Minden más megengedett.

Hibák: egyforma hosszúságú szőr az egész testen, valamint a gyenge csontozat.

Címkék: cica macska háziállat

Macska tartásához szükséges eszközök

2008.01.20. 20:34 | macskatartas | Szólj hozzá!

A macskák individualista elveket vallanak, ezért jellemzően nem igénylik azt, hogy társ legyen mellettük.
A szabadban tartott macskák egész nap, vagy egész éjszaka kódorognak a környéken aztán épp csak hazaugranak enni, inni és egy kis szeretgetésért. Célszerű a kertben elkeríteni egy részt, vagy az egész kertet úgy körbekeríteni, hogy a macska ne szökhessen ki, elkerülve ezzel a forgalmas utak okozta veszélyt. A fákon egész érdekes akrobata mutatványokkal tudják magukat szórakoztatni.
A lakásban élő kedvencek esetében fokozottan figyelnünk kell arra, hogy érdekes környezetet biztosítsunk, különben a berendezés bánja. Lakásunk épségét legjobban egy kaparófa üzembe helyezésével lehet biztosítani. Ha még valamilyen játékot is ráakasztunk, akkor teljes lehet elterelő hadjáratunk sikere. A lógatott, pofozható játékok rendkivül érdekfeszítőek lehetnek.
A macskatartáshoz minimálisan 40m2 alapterületű lakás javasolt. Ha sikerül több emeletet kiképeznünk, akkor többszörösére növelhetjük mozgásterét. Úgy helyezzük el lakberendezési és használati tárgyainkat, hogy a macska ne verje le azokat, ha féltett kincsről van  szó, akkor pedig ne férjen hozzá. Az első szint értelemszerűen a padló, ahol egy pár méteres kifutó szakaszt biztosítsunk (pl. hosszú előszoba). A második szintet a székek, polcok és párkányok képezik. Megoszlanak a vélemények arról, hogy asztalra mehet-e a macska. Ezt inkább kerüljük el, hogy amikor étkezünk ne legyen konfliktus. A legfelső szint egy "kilátó" legyen (pl. szekrény teteje). Biztosítsuk, hogy itt kényelmesen el tudjon helyezkedni és mindent belásson. Számítsunk rá, hogy a macskák kedvelt tartózkodási helye az ablakpárkány.
A növényekről annyit, hogy a macskák többsége nagyon szereti az illatukat. Adjunk egy darabkát nekik a természetből, de ne lepődjünk meg azon, ha a macska megrágja, vagy felborítja a növényt. Figyeljünk arra, hogy a növény ne legyen mérgező.
A legkedveltebb játékszer, minden mást lekörözve a műegér. Egy ilyen műegérrel akár órákig is elbíbelődhet kedvencünk. Sok macska még apportírozni is hajlandó: elkapják az eldobott zsákmányt, majd visszahozzák.

Címkék: cica macska háziállat

Az én macskám Kyra!

2008.01.20. 20:32 | macskatartas | 1 komment



Itt az én kis kedvenc, igazi ördögfiókám:)













































Címkék: cica macska háziállat

Hogyan tartsunk megfelelően macskát!

2008.01.20. 20:31 | macskatartas | 1 komment

Háziállat, macska, macskák tartása


Ezt a blogot azért hoztam létre, mert amikor macskát vásároltam, nem találtam seholsem olyan leírást hasznos ötletet, ami a segítségemre lenne a macska tartásához! Ezen az oldalon hasznös ötletek találhatsz házikedvenceid, de főleg a macskák tartásához!

Várom az észrevételeket, kérdéseket, tippeket, tanácsokat a kommentekbe!

Címkék: cica macska háziállat
süti beállítások módosítása